Resor Turkiet

Väder Turkiet

Väder Turkiet

Vädret i Turkiet - Oftast varmt

Vädret i Turkiet kan skilja sig väldigt mycket åt beroende på vart i Turkiet man befinner sig. Varmast är det året runt i södra Turkiet och sydöstra Turkiet medan det är något svalare i norra Turkiet. De varmaste månaderna med det bästa vädret i Turkiet är under juli och augusti, men hela perioden från mitten av maj till mitten av oktober bjuder på varmt, stabilt väder i hela Turkiet.

Väder Turkiet Alanya

Alanya har varmast väder

Bland de orter i Turkiet som de flesta besöker så brukar alltid Alanya vara den hetaste och torraste. Under de varmaste månaderna i mitten på sommaren är det inte ovanligt med dagstemperaturer runt 45 grader.

Alanya ligger inne i en bukt invid Medelhavet och är omgärdat av höga berg. Detta gör att värmen och fuktigheten stiger från havet och lägger sig över Alanya som en riktig våtservett. Väder Alanya Just den oerhört höga luftfuktigheten i Alanya gör också att värmen upplevs ännu påtagligare än på andra ställen på jorden med samma temperaturer.

Ofta när man har tagit en dusch så hinner man inte ens få på sig kläderna förrän svetten rinner längs med huden igen.

I Alanya brukar man kunna bada i havet från slutet av mars till i slutet av november. Det är sällan det regnar i detta område under sommarhalvåret. Under årets kallste period som brukar vara januari så kan temperaturen enstaka dagar nå ner till runt tio plusgrader.
Det väder som gäller för Alanya är detsamma även för omkringliggande orter. Det är alltså samma väder i Antalya, Side, Kemer m.fl.

Turkiet Väder

Skön fläkt i Istanbul

Även Istanbul kan ha rejält hett väder under sommaren och då speciellt under juli-augusti som är de månaderna som har det hetaste vädret i Turkiet. Dock brukar Istanbul ofta smekas av en skön svalkande vind som gör att hettan känns lite mer behaglig.

Säkert, fint och stabilt väder råder i Istanbul från mitten av maj till i mitten av oktober. Speciellt runt månadsskiftet maj-juni råder det ett stabilt, behagligt, varmt och skönt väder i Istanbul, så tänker du resa till Istanbul så rekommenderar jag dig verkligen att åka vid denna tid. Vid denna tid på året blomstrar också Istanbul som mest. Det regnar sällan i Istanbul under perioden maj-september. Under januari månad då vädret i Istanbul är som kallast förekommer ofta temperaturer på runt 10 plusgrader.

Väder Marmaris

Även i Marmaris råder under sommaren mycket varmt väder. Dock är vädret i Marmaris inte fullt så överväldigande hett och med lika hög luftfuktighet som i Alanya/Antalya-området.

Turkiet Väder / Snö

Snö i Turkiet

Den som tror att turkar aldrig har sett snö tar grundligt fel! Under vintermånaderna i början på året så faller en hel del snö i Turkiets höglänta bergsområden. Varje år brukar upp emot 40 byar bli helt isolerade från omvärlden på grund av all snö.

Även i Istanbul kommer det vissa år lättare slängar av snö även om den sällan ligger kvar mer än eventuellt någon dag.

Åka skidor Turkiet väderAlanya Väder

Åk skidor på förmiddagen - Simma i Medelhavet på eftermiddagen!

Under vårmånaderna så ligger det fortfarande snö i de högre delarna av Taurusbergen, de berg som breder ut sig bakom Antalya och Alanya. Här finns under våren fina möjligheter till tex. skidåkning under förmiddagen för att någon timme senare under eftermiddagen ligga och lapa sol vid Medelhavets stränder. Det är dock ytterst sällsynt att det snöar i kustorterna såsom tex. Alanya eller Antalya.
I Turkiet finns flera skidanläggningar med fullt utbyggda liftsystem.

Väder Turkiet Väder Istanbul

Turkiets väder mycket bra!

Sammanfattningsvis måste dock sägas att Turkiet som resmål är ett ovanligt sol och värmesäkert land, speciellt från mitten på maj till slutet av september. Detta är säkert en bidragande orsak till att Turkiet bivit så populärt att resa till!